VOUCHER ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 29 ΕΩΣ 64 ΕΤΩΝ


Έρχεται νέο πρόγραμμα για 26.000 ανέργους.
Στα σκαριά είναι νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα. Το νέο πρόγραμμα voucher αναμένετε να ανακοινωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακληθεί τον περασμένο Μαΐο, λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού. Η πρόσκληση του προγράμματος αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές του Μαρτίου του 2016.
Το πρόγραμμα που ανασχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα. Ράνια Αντωνοπούλου διατηρεί τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά απευθύνεται πλέον σε 26.000 άνεργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικώς. Με βάση το νέο πλαίσιο, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων.
Η ορθολογικότερη αναμόρφωση του προγράμματος επιτεύχθηκε γιατί η ηγεσία του υπουργείου βελτίωσε προς όφελος των ανέργων την αναλογία της κατανομής των κονδυλίων, σύμφωνα με συνεργάτες της κας. Αντωνοπούλου. Το 80% της επιδότησης κατάρτισης θα πηγαίνει στον άνεργο Στο νέο πρόγραμμα το 80 % του προϋπολογισμού κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς κατάρτισης και πρακτικής κατάρτισης και μόλις το υπόλοιπο 25% στους ανέργους.

Με το νέο σχεδιασμό ο άνεργος θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ ενώ με τον αρχικό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αφορά σε 8 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ενέργεια, Τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών, logistics κ.α και σε 43 ειδικότητες και όχι σε 3 που προβλεπόταν αρχικώς. Το ανακληθέν voucher απευθυνόταν μόνο στον τεχνικό κλάδο, τον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στις νέες Τεχνολογίες. Μάλιστα, οι ιθύνοντες του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος πριμοδοτούσαν τον κατασκευαστικό τομέα με τη διοχέτευση 10.000 ανέργων από το σύνολο των 16.000,παρότι σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όχι οι τομείς που παρουσιάζουν ύφεση, όπως ο τεχνικός κλάδος.

Με το νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι θα λαμβάνουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη διαμόρφωση και τη διάθεση συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών των ειδικοτήτων στους παρόχους κατάρτισης, ώστε να υπάρχει ενιαίο σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων που θα προσφέρεται στους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο το κάθε κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης δε θα μπορεί να σχεδιάζει το δικό του πρόγραμμα σπουδών.

Θα δημιουργηθούν οδηγοί κατάρτισης που θα πρέπει να ακολουθούν οι πάροχοι κατάρτισης. Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για την επιλογή από τους ανέργους του προγράμματος κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν με βάση το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, την πιθανή εργασιακή εμπειρία τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και εν γένει τα ενδιαφέροντά τους. Η επαγγελματική συμβουλευτική θα δίδεται με τη μορφή εξατομικευμένης παρέμβασης, αλλά και ομαδικής συμβουλευτικής υποστήριξης. Θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 6 συνεδρίες, εκ των οποίων, 2 από αυτές θα παρέχονται σε ομαδική βάση και σε ωφελούμενους με κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά ή κοινούς επαγγελματικούς στόχους.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:
- Αντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας ατιμικό ή οικογενειακό του οικονομικιού έτους 2015 (εισοδήματα 2014)
- Αντίγραφο κάρτας ανεργίας σε ισχύ
- Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
- ΙΒΑΝ Εθνικής Τράπεζας (στον οποίο θα πρέπει να αναφέρεται ως πρώτος δικαιούχος)
- Αντίγραφο πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ/πιστοποίησης ΙΕΚ/απολυτήριου λυκείου εφόσον υπάρχουν ή απολυτήριο γυμνασίου/δημοτικού για τους αποφοίτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης
voucher 29 64 2


You may also like